Popularni postovi

Ciroza jetre

Ciroza je hronična jetrena bolest koja dovodi do promjene u građi jetrenog tkiva, krvnih žila i stanica jetre što može rezultirati žuticom, povišenjem tlaka u venskom sustavu jetre, pojavom slobodne tekućine u trbušnoj šupljini (ascites), poremećajem svijesti i zatajenjem jetre. Uzroke jetrene ciroze dijelimo na sljedeće kategorije:
  1. Virusni hepatitisi (B, C, D)
  2. Metaboličke bolesti (hemokromatoza, Wilsonova bolest, cistična, fibroza, galaktozemija, porfirija)
  3. Bolesti žučnih vodova (opstrukcije žučnih vodova kamencima, tumorom i sl., PBC, PSC)
  4. Smetnje u odvođenju venske krvi (zatajenje desnog srca, Budd-Chiarijev sindrom)
  5. Lijekovi i toksini
  6. Imunološke bolesti
  7. Ostali uzroci (NASH, sarkoidoza)
 U bolesnika sa cirozom jetre dolazi do anoreksije (gubitak teka i gubitak tjelesne težine), slabosti, umaranja, ponekad do mučnine i povraćanja. Učestalo se javlja vrućica što predstavlja i dijagnostički problem zbog potrebe da se isključi izvor infekcije. Vrućica je najčešće stalna sa blago povišenom temperaturom. Zbog brojnosti i složenosti simptoma kod ciroze jetre pokušat ćemo ih složiti prema organskim sustavima. 
  • Probavni sustav: zadah iz usta, povećanje zaušnih žlijezda, varikoziteti (proširenja krvnih žila) probavnog sustava sa posljedičnim krvarenjem, ulkusi želuca i duodenuma.
  • Krvotvorni sustav: poremećaji zgrušavanja, anemija
  • Plućni sustav: zaduha, cijanoza (plava usta), batićasti prsti, izljev u prsištu.
  • Kardiovaskularni sustav: izljev u srčanoj ovojnici, ubrzan puls, hipotenzija (pad tlaka), razvoj srčane bolesti.
  • Bubrezi: zadržavanje soli i vode te zatajenje bubrega sa visokom smrtnošću.
  • Neurološki sustav: poremećaji svijesti i periferni neurološki poremećaji.
  • Kožne promjene: žutica, crvenilo dlanova, paukoliko proširene krvne žilice, promjene na noktima, Dupuytrenove kontrakture, gubitak dlakavosti.
  • Mišićno-koštane abnormalnosti u vidu gubitka mišićne mase, učestalih hernija, osteoporoza.
  • U sustavu žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem događaju se brojne promjene koje dovode do feminizacije, gubitka libida, impotencije, smanjenja testisa, gubitkom menstruacije, neplodnošću i pojavom šećerne bolesti koja se u bolesnika s cirozom jetre liječi tabletama a ne inzulinom.
 U slučaju jetrene bolesti bez pojave tekućine u trbuhu i krvarenja uzročna terapija može biti jako učinkovita. Dijeta sadržava 1 gram proteina/kg/dan uz 3 grama soli dnevno. Ovisno o procjeni liječnika u fazi ciroze sa izljevima neophodna je terapija lijekovima za izmokravanje i spuštanje tlaka u venskom krvotoku, laksativima, nadoknada proteina u krvi, vitamina i antibiotsko liječenje. Posebno je važan program probiranja bolesnika na hepatocelularni karcinom koji se radi ultrazvučnim pregledima i određivanjem alfa-fetoproteina svakih 6 mjeseci. U slučaju terminalne faze ciroze jetre jedina uspješna metoda sa visokim preživljenjem je transplantacija jetre.

tags:liječenje jetre,ciroza jetre,jetrene bolesti,hronična bolest jetre,zatajenje jetre,hepatitis i liječenje,

No comments:

Post a Comment