
Povećanje jetre javlja se kod različitih bolesti jetre kao što su kronična upala, ciroza, masna jetra. Obično dolazi do propadanja stanica jetre i bujanja vezivnog tkiva. U svim slučajevima na smanjenje jetre dobro će djelovati dolje navedeni pripravci.Čajevi
• crvotočina: Dnevno popiti samo jednu šalicu čaja od crvotočine, i to ujutro na prazan želudac i na gutljaje.
• krumpirova kora: Tri žlice krumpirovih kora dodati na šalicu vode i kuhati 5 minuta. Procijediti, ohladiti i piti hladno malim gutljajima.
• osljebad: Žličicu samljevena sjemena prelijemo s četvrt litre kipuće vode. Nakon dvadeset minuta procijedimo u termos-bocu i pijemo tri puta na dan pola sata prije objeda te prije odmora.
Paprena će metvica, ako je dodamo, čaj učiniti ukusnijim i djelotvornijim jer ona pomaže čišćenju jetre od otrova. Pomaže također tzv. masnim jetrima.
• jasen, lazarkinja, žutika (bobice - kod natečene jetre), uspravna petoprsta (natečena jetra), marulja (natečena jetra; potiče rad jetre)Čajne mješavine
• peršinova sjemena, zlatnice i očanice: Uzeti jednake dijelove. Tri žlice ove mješavine preliti s 1/2 litre vrele vode i ostaviti 10 minuta. Piti po jednu žlicu ujutro na prazan želudac i uvečer prije spavanja.
• marulja, peršin, zlatnica: Mješavinu od jedne žlice marulje, žlice peršinova sjemena i žlice i pol zlatnice prelijemo s pola litre kipuće vode. Pijemo po jednu šalicu čaja ujutro natašte te navečer.
• čestoslavica, mrkva, krkavina, kadulja: Četiri žlice mješavine biljaka (žlica i pol čestoslavice, po žlica mrkvina sjemena i kore krkavine te dvije žlice kadulje) prelijemo litrom kipuće vode te pustimo da odstoji petnaest minuta. Pijemo tri šalice čaja na dan, i to za vrijeme pojedinih obroka.
• čestoslavica, plućnjak, lazarkinja i maslačak.Kao jela
• hmelj: Mladi izdanci u proljeće kao salata.Kupelj
• zob: Kupelj od slame.Oblozi
• s keljom: Izglačane listove stavimo kao obloge u predjelu bolesne ili povećane jetre.
Detalje pogledajte OVDJE.
No comments:
Post a Comment