Žutica je važan znak različitih bolesti, a izazvana je povećanim sadržajem jedne od žučnih boja u krvi. Tako su zarazna žutica, začepljenje žučnih putova kamencem ili nekom novotvorinom u žučnim putovima, razaranje crvenih krvnih tjelešaca praćeni žuticom. Koža je svijetložute do tamnosmeđe boje. Također se javlja žutilo bjeloočnica. Liječnik treba otkriti uzrok i propisati liječenje. Čajevima i drugim pripravcima to liječenje možemo samo pospješiti te ojačati organizam.
Čajevi
• marulja: Žlicu biljke poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo po jednu šalicu čaja prije glavnih obroka.
• maslačak: Tri žlice maslačkovih listova i izrezanih korijena namačemo jedan sat u litri vode. Zakuhamo, ostavimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo po jednu čašu čaja prije glavnih obroka.
• pljuskavica: Priredimo čaj od listova i cvjetova, s dodatkom stolisnika i ptičjega dvornika.
• breza (listovi), crvotočina, čestoslavica, hrast (listovi), iđirot, kičica, kopriva, lavanda, majčina dušica, mažuran, orahovi listovi, oslad, peršin, rosopas, rusomača, sporiš, turica, uspravna petoprsta, vodopija, zlatnica
Čajne mješavine
• pelin, borovičine bobice, poljska preslica: Pelinu dodamo šest do osam borovičinih bobica i poljsku preslicu.
• čestoslavica, neven, poljska preslica
• kopriva, neven, švedske kapi
• maslačak, matičnjak, mažuran: Mješavinu od jednakih dijelova tih biljaka poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo ujutro i navečer po jednu šalicu čaja.
• vodopija (korijeni), metvica, zečji trn (korijeni), kičica (korijeni), očanica: Prstohvat mješavine biljaka prelijemo šalicom kipuće vode te ostavimo neko vrijeme pokriveno. Popijemo dva puta na dan po šalicu topla čaja.
Jela
• potočarka: Pripraviti salatu od potočarke koja raste u lagano tekućoj vodi.
Osobito je dobra u liječenju zarazne žutice.
• kod žutice je važna dijetalna prehrana, ovisno o uzroku. Preporučljivo je izbjegavati kisela, masna i slana jela. Preporučljivo je također jesti svježe povrće, juhe od povrća, salate.
• Izbjegavajte premasnu hranu, pržena jela, mahunarke i nezrelo voće, alkohol.
• povrtnica: Crnu rotkvu (povrtnicu) naribamo i jedemo kao salatu.
• endivija (vrsta salate), mrkva (kuhana)
• povrtnica, repa
Ovo su bili savjeti stručnjaka,sve je prirodno i bezpopasno.
tags:žutica,čajevi za žuticu,sokovi,hrana,liječenje žutice
No comments:
Post a Comment