Popularni postovi

Savjeti za bolesnu jetru

Prošli put je opisana jetra ono ukratko.Sada ćemo samo malo ponoviti i idemo dalje sa savjetima i receptima: Jetra je najveći organ u našem tijelu, teži 1200-1500 mg i čini pedeseti dio ukupne tjelesne mase. U djece je relativno veća te čini njezin osamnaesti dio. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i zaštićena rebrima.  
Gornji rub jetre projicira se u visini bradavica. Razlikujemo dva jetrena režnja: lijevi, manji, i desni, koji je šesterostruko veći. Funkcionalna je jedinica jetreni režnjić ili lobulus. 
Jetra ima centralnu ulogu u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata, masnih kiselina, vitamina i minerala, hormona, u produkciji žuči i detoksikaciji lijekova. Iz navedenih razloga jetru nazivaju hemijskom tvornicom našeg organizma.  
U predhodnim postovima o jetri je opisano nekoliko recepata veoma dobrih,ali receptima nikad kraja,kao i savjetima.
Slijedi nastavak:
Sok od mrkve treba piti dnevno do 15o grama. Ali ne pretjerivati da ne bude kontra efekat.
Čaj zeleni je dobar za jetru jer je bogat antioksidantima,a jetra se obnavlja. 
Često piti sok od peršuna kao i drugog povrća.O korištenju naći recepte na internetu. 
Kod oslabljele funkcije jetre ,nedovoljnog lučenja žuči i protiv virusnih oboljenja 15 minuta prije jela popiti po jednu kašiku ulja ćurekota i odmah zaliti s kašikom meda i jednom dl mlake vode.To raditi 3 puta dnevno. 
Ima i jedan savjet koji se u narodu koristi kod ciroze jetre,a to je ananas,koristi se jedna konzerva denvno,40 dana i to obnavlja jetru.
Takođe za cirozu je dobra i trava Rusa(Rosopas)ona ima sok žuto-naranđast.Tog soka dva dana uzimati 10 -15 kapi,prije jela,te jedan dan pauzirati.Ovaj recept nisam probao,ali mi je zanimljiv i probat ću,jer još ima Ruse oko kuća.Samo je potrebno se pridržavati recepta.
Ko se boji, može uzimati manje doze. Kompot od voća je obavezan svaki dan,uz to i poneka domaća jabuka skuhana u kompotu cijela,za jetru je mehlem.Nastavlja se.


tags:jetra i žuč ,lijek za jetru i žuč,recepti za jetru i žuč,virusi,hepatitis,jetra,žuč,jetra

No comments:

Post a Comment