Popularni postovi

Fibrozna jetra i ciroza

 Fibrozna jetra i ciroza je uvod .Možda nekom pomogne  da na vrijeme utvrdi stanje svoje jetre i ako ima fibroznu jetru da sazna u kojoj je fazi i ima li šanse da zadrži jetru u toj fazi pa i da popravi.Jer ako se zapusti fibroza jetre dolazi vremenom do ciroze jetre.Aparat  fibrosken može utvrditi fazu fibroze jetre.Aparat postoji u Tuzli i Banja Luci možda još negdje nije mi poznato.A šta kažu stručnjaci za fibroznu jetru:Jetra može dobro funkcionirati čak i s fibrozom. 

Otklanjanje uzroka upale može dovesti do potpunog ili barem djelomičnog nestanka fibroznog tkiva te spriječiti daljnje oštećenje jetre. Ako se ne otkloni uzrok upale, s vremenom ožiljci i čvorići zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. 

Ovi nepovratni ožiljci nazivaju se cirozom, i ukazuju na napredovalu fazu bolesti jetre.A kako nastaje to sve?Ako dođe do oštećenja jetre, jetra reagira upalom koja je dio procesa oporavka oštećenog tkiva. U jetri se tijekom obnavljanja odvija proces sličan stvaranju ožiljaka, koji se naziva fibroza i čije trajanje može varirati. Ako jetra opetovano doživljava ozljede, nove stanice ne mogu se dovoljno brzo regenerirati, a fibrozno tkivo ostaje kao ožiljak.I tako do 4.tog stepena a svaki stepen fibroze može trajati oko 4-5 godina a nekada i brže.


Šta kaže jedan pacijent sa hepatitisom B koji mu je u krvi od 2002 g.2013 g. je imao visok pritisak tj.oba donji i gornji,pije lijekove za to ali nije znao za fibrozu osim da je grublje zrnata jetra.Da bi 2019 g. saznao da je fibrozna jetra i to prešla 3.stadijum ali nije još u cirozi jer ima dijelova jetre koji su obnovljeni.Kaže to može da bude jer koristi sikavicu godinama i antiparazitni program jednom godišnje.Međutim bolest napreduje i dalje.Te 2020 g. koristeći lijekovi koje dobije od svog ljekara u kantonalnoj bolnici nema virusa ali ni antigena tj.antivirusa to markeri pokažu.Kaže da je saznao od drugih pacijenata koji su koristili te lijekove pa prestali odmah im se virus pojavio u velikim količinama.I tako život ide dalje pa dokle dođe.Čitajući na internetu neko je objavio kako je nevjesta dala dio jetre svom svekru koji već 5 godina ima cirozu jetre pa otud se može zaključiti kako jetra sve trpi dokle god može a godine treba da prođu da bi ona baš morala stati ili se mijenjati dio zdrave jetre ubaciti.To u zadnje vrijeme rade u Turskoj državljani BiH vrlo uspješno a znam jedan slučaj gdje je pacijent imao transplataciju jetre ali ipak podlegao poslije nekoliko mjeseci.Različita su dešavanja kada je jetra u pitanju a poslije ciroze jetre dolazi do raka jetre.

Na kraju da spomenemo neke od radnji koje jetra izvršava  a ima ih oko 500.Pa da vidimo neke:

-reguliše otpuštanje i distribuciju masnoća u krvotoku

-rješava se otpadnih tvari iz tijela

-proizvodi hormone i održava njihovu ravnotežu

-obnavlja se i oporavlja od oštećenja

-filtrira i pročišćava krv

-sudjeluje u obrani organizma od infekcija i bolesti

-prerađuje lijekove i otrove

-stvara bjelančevine potrebne za zgrušavanje krvi

-proizvodi žuč potrebnu za razgradnju hrane

-pohranjuje energiju, šećer, vitamine i minerale

Pozdrav pa možete komentarisati,kakva su vaša iskustva .


Tags:jetra,hepatitis,istinita priča,fibroza,ciroza,rak,


No comments:

Post a Comment