Popularni postovi

Monociti povećani ili smanjeni

Monociti se mogu povećati kod odraslih kada  se uočava povećanje broja monocita  posebno kod infektivne, granulomatozne i kožne bolesti, kao i kolagenoze, koje uključuju reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematosus, nodularni poliartritis.Kod odraslih  normalna količina monocita u krvi je 1-8% od ukupnog broja leukocita. U apsolutnim brojevima je 0,04-0,7 * 109 / l.
Kada su monociti u krvi povišeni, liječenje prvenstveno ovisi o uzroku ove pojave. Naravno, lakše je izliječiti monocitozu, koja je nastala zbog ne-ozbiljnih bolesti, poput gljiva.
Zadatak monocita uključuje čišćenje "bojnog polja" od ostalih mrtvih leukocita, čime se smanjuje upala i počinje da regeneriše tkivo.
U jednom slučaju ako se organizam bori protiv bakterija,virusa onda dolazi do povećanja broja monocita koji se bori protiv neprijatelja organizma.Monociti su bijele krvne stanice, leukociti, koji također pripadaju fagocitima. 
Monocitoza je povećanje broja velikih leukocita u krvi. Ovo se odstupanje opaža kada se u tijelu pojavljuje upalni proces zarazne prirode.
Kada su monociti manjeni liječnici vjeruju nultom sadržaju tih stanica. Kao postotak, to je manje od 3-5% ukupnog broja leukocita kod djece, a manje od 3% u odraslih osoba. Glavni razlog je slabljenje imuniteta. Smanjenje monocita javlja se u pozadini općeg pada broja limfocita.Itd.

tags:monociti,imunitet,krv,leukociti,

No comments:

Post a Comment