Popularni postovi

Vodopija-Konjogriz - Cichorium intybus

Vodopija,zove se još i cikorija.Veoma korisna ljekovita biljka za rad jetre i žučnog mjehur te potiče rad metabolizma.To je i gorka biljka  a ta gorčina godi   za želudac, slezenu, jetru i žuč.


Za lijek se sakuplja korijen. U narodnoj medicini upotrebljava se, međutim, čitava biljka - korijen, list i cvijet. Sadrži cikorietol, inulin i druge derivate voćnog šećera, oko 25% pektina, slobodne aminokiseline, bjelančevine, masti, mineralne soli kalcija, kalija, fosfora, natrija, magnezija i dr. te vitamine B, K i P.
U korijenu ima vrlo mnogo inulina. U suhom stanju sadrži uz ostalo fruktozu, pentosan, masti i dr. U listovima, uz ostale tvari, ima dosta karotina i vitamina C.

Sakupljanje, sušenje i spremanje
Korijen divlje cikorije najdeblji je u jesen i u rano proljeće, a najviše ljekovitih tvari ima u jesen, pa se tada i sakuplja. Nakon vađenja iz zemlje se očisti. opere i rasiječe po dužini. Naniže se na konac i suši u hladu na propuhu. U osušenom stanju droga ima slab miris i gorkast okus.
Sprema se u jutene vreće. List i cvijet vodopije bere se ljeti.






tags:liječenje jetre prirodnim putem,ljekovite biljke liječe jetru,jetra i ljekovite trave,vodopija ili konjogriz liječi jetru,pomaže jetri  i žuči

No comments:

Post a Comment