Popularni postovi

Hrana koju voli jetra

Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na «prekovremeni» rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena jetra. 

Naša jetra je u stalnoj vezi s organima recimo  bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sustava. Zato je važno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na sve unutrašnje organe, te na sustavno zdravlje čovjeka.
Za zdravlje jetre neobično je važna pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema,paradajza, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (1-2 litre dnevno).
Tradicionalan pristup «čišćenju» jetre je redovito ispijanje sokova od povrća kao što su mrkve, cvekle, maslačka i  radića.
Od voća kruške i jabuke imaju pektin koji je potreban jer se veže na žučne kiseline, što pomaže u sniženju holesterola.
Uz ovo sve ide dobro sve što je gorko najbolji je gorak čaj kao što je artičoka,zeleni čaj i td.


No comments:

Post a Comment