Popularni postovi

Slezena


Slezena je opet na drugoj strani organizma u odnosu na jetru.Ipak bi trebali znati nešto o slezeni.Ima ona veze sa jetrom,to možda znaju posebno oni koji često snimaju ultrazvukom ili CT stomak.Kod hepatitisa mora se pratiti svaki organ u tijelu i njegove promjene pa i slezena.Evo malo plodataka ok slezeni:Slezena kao najveći limfni organ, sudjeluje u obrambenim funkcijama organizma , te kao mjesto imunosnog nadzora i odgovora. 
Prenatalno je hematopoetski organ, ali poslije rođenja sudjeluje primarno u identifikaciji, otklanjanju i uništavanju istrošenih crvenih krvnih stanica i polomljenih trombocita, te u recikliranju željeza i globina. Služi kao spremnik krvi, jer sadrži crvene krvne stanice i trombocite, a u ograničenoj količini može pružiti nešto poput 'autotransfuzije' u slučaju odgovora na stres uzrokovanog krvarenjem. Unatoč veličini i mnogim korisnim i važnim funkcijama koje obavlja, nije vitalni organ (nije potrebna za održavanje života).
Glavne uloge slezene mogu se općenito podijeliti na:
 -stvaranje limfocita – u nakupinama limfnog tkiva stvaraju se limfociti koji u slezeni prelaze u krvotok
-razgradnja eritrocita – stari i oštečeni eritrociti se uglavnom uklanjaju u slezeni
-obrana organizama – slezena sadrži velik broj različitih stanica imunološko sistema.
 Slezena obično sadrži veliku količinu krvi koja se periodično otpušta u cirkulaciju djelovanjem glatkog mišića u njenoj čahuri i trabekulama.Tanka fibrozna ovojnica sastavljena je od gustog, nepravilnog, fibroelastičnog vezivnog tkiva. Fibrozna kapsula zadebljana je na hilusu slezene. U unutrašnjosti, trabekule koje polaze s dubokih dijelova kapsule nose krv u i iz parenhima pulpe slezene.
Slezena, lien seu splen, je ovalna, gotovo ljubičasta, pulpozna masa težine oko 150 grama. Relativno je osjetljiva i smatra se najranjivijim abdominalnim organom. Slezena je smještena u lijevom gornjem abdominalnom kvadrantu ili hipokondriju .....


tag:slezena,imunitet,crvene krvne stanice,vitalni organ

No comments:

Post a Comment