Popularni postovi

Žutica se liječi prirodno



Žutica ili ikterus je žućkasto obojenje seruma, a posljedično tome žutilo mekih tkiva, sklere, sluznica i kože. Žutica je rezultat hiperbilirubinemije (povećane količine bilirubina u serumu), koja se javlja kada proizvodnja bilirubina prelazi stupanj njegove eliminacije. Jačina i raspodjela žutog pigmenta po tkivima ovisi o 4 faktora:
1. koncentraciji ukupnog serumskog bilirubina
2. obliku bilirubina (konjugiran ili nekonjugiran)
3. kapilarnoj perfuziji 
4. sastava tkiva (na pr. tkiva bogata mastima predodređena su za depoziciju nekonjugiranog bilirubina, topivog u mastima, dok su tkiva bogata elastičnim nitima, kao što su sklera i koža predisponirana za depoziciju konjugiranog bilirubina topivog u vodi)
Utvrđena su dva tipa virusa koji izazivaju zaraznu žuticu. Tip A i tip B.

Tip A izaziva zaraznu žuticu većinom kod djece i mladeži do 15 godina i prenosi se kroz usta, vodom i hranom.

Tip B je podjednako zarazan za osobe svakog doba starosti. Prenosi se kroz kožu, najčešće prilikom raznih injekcija ili transfuzije krvi. Zbog toga se žutica izazvana virusom tipa B zove i inokulacioni virus hepatit (serumski hepatit).

Inkubacija virusa tipa A traje 16 do 42, a virusa B 50 do 180 dana.

Virus zarazne žutice napada i razara tkiva jetre, a za vreme akutne faze bolesti nalazi se u krvi i izmetu bolesnika. Veoma je otporan na uticaj spoljne sredine i zbog toga je vrlo rasprostranjen.

Bolest nastaje postepeno. Najvažniji znaci bolesti su povišena temperatura, opšta nelagodnost, gubitak apetita, otok i osetljivost jetre, pojava žutice, otok žlijezda na vratu i u drugim predjelima, usporen puls i mokraća zatvorenožute boje. Stolica (izmet) je normalne boje. 



Prevencija Hepatitisa A
Standardna preventivna mjera protiv hepatitisa A su injekcije imunoglobulina. Iako se još ne daje rutinski djeci ispod dvije godine starosti, cjepivo se dokazuje sigurnim za djecu. Osobe koje se trebaju cijepiti su one koje žive u zajednicama u kojima se pojavljuju epidemije, osobe s kroničnim bolestima jetre, zdravstveni radnici izloženi virusu, i putnici u zemlje u razvoju. Putnici također trebaju primiti imunoglobulin ako posjećuju područja velikog rizika u roku od četiri tjedna nakon cijepljenja. Nuspojave su malobrojne, iako može doći do alergijskih reakcija.



Kod žutice dobro je jesti pire krompir bez začina i soli,te crnu rotkvu s oguljinom. 
Važna je dijetalna prehrana, ovisno o uzroku. Preporučljivo je izbjegavati kisela, masna i slana jela. 
Preporučljivo je također jesti svježe povrće, juhe od povrća, salate.
•    Izbjegavajte premasnu hranu, pržena jela, mahunarke i nezrelo voće, alkohol.
•    povrtnica: Crnu rotkvu (povrtnicu) naribamo i jedemo kao salatu.
•    endivija (vrsta salate), mrkva (kuhana)

Čajne mješavine
•    pelin, borovičine bobice, poljska preslica: Pelinu dodamo šest do osam borovičinih bobica i poljsku preslicu.
•    čestoslavica, neven, poljska preslica
•    kopriva, neven, švedske kapi
•    maslačak, matičnjak, mažuran: Mješavinu od jednakih dijelova tih biljaka poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo ujutro i navečer po jednu šoljicu čaja.
•    vodopija (korijeni), metvica, zečji trn (korijeni), kičica (korijeni), očanica: prstohvat mješavine biljaka prelijemo šoljicom kipuće vode te ostavimo neko vrijeme pokriveno. Popijemo dva puta na dan po šoljicu topla čaja.

tags:žutica,Žutica ili ikterus je žućkasto obojenje seruma,hepatitis A,liječenje žutice,dijeta kod žutice,čaj za žuticu,čaj protiv žutice,žutica ili ikterus,hepatitis A,oštećena jetra,

No comments:

Post a Comment