Popularni postovi

Bolesti jetre i liječenje



Bolesti jetre moraju se odmah liječiti,inače upala jetre prelazi u otvrđenje jetre i onda nema izgleda za ozdravljenje.Znaci oboljelih od jetre su smeđi flekovi na licu ili tijelu,smanjen apetit,neuredna i loša probava,zatvor,nadimanje,glabvobolja,tupi bol  na desnoj strani i otečena jetra.Ova bolest dolazi usljed neurednog života,masnih, jakih ili ljutih jela,uživanjem alkohola,loše probave i nahlade.Za vrijeme liječenja mora se držati najstroža dijeta.Glavna hrana neka je riža na mlijeku ili na vodi kuhana začinjena s malo ulja,najbolje maslinovog ili od maka.

Zatim,najmanje dva puta na dan po tanjir čorbe od prekrupe od ječma ili zobi,radi hranjivosti i čišćenja ,kiselo obrano mlijeko ,hljeb prekrupe i zeleno povrće s malo ulja.Brašnena jela i šećerom ukuhano voće treba odbaciti.

Od voća je najpodesnije jesti jabuke,grožđe,ribizle,jagode,,bobe od zove kuhane.Ko može podnijeti neka pije ulje maslinovo 2-4 kašike dnevno.
Svako jutro na česrce treba popiti šolju mlakog čaja od plo 2 gr.kantariona žutog,kunice,crnog trna i kadulje.Trave preko noći da odstoje u vodi    a ujutro kuhati 5 minuta.
Tome još nije kraj.Navečer treba popiti šolju čaja od 25 dk ječmene slame i 3 gr.pelina sa kašikom meda.Slamu i pelin preko dana močiti u vodi .Svježe bobe smreke jesti ili 2-3 čašice vina od smreke popiti.Vremenom mijenajti čaj koji pijete,pa tako piti  povremeno čaj od gorke troliske,kadulje i maslačka ili solomonov pečat  i pelin.Uz čaj dnevno hodati po mlakoj vodi  2 minute prije lijeganja u krevet.
Zatim 2-3 puta sedmično uzeti hladnu polubanju  od 5 sekundi postepeno povečavati do 2 minute i dva puta semdično umotati se u vruć čaršaf umočen u odvar od trina ili parnu banju koristiti.
Savjeti:Uzeti na vrhu noža jednom do dva puta dnevno pelinva praška ili u supi(juhi).
Kunica je izvrsna u liječenju jetre,beubrega i slezene.Piti triputa denvno kao čaj.
Čaj od zvončaca liječi bolesti jetre.Osobito ako mu pridodamo praška  od aloje.Taj lijek djeluje tako da često puta čitave pahulje škodljivih sastojaka sa mokraćom iz bolesnika iznese,ali treba da se pije duže vremena.
Mrlje po tijelu se skidaju kišnicom u koju se metne puno isjeckanog peršuna zelenog i ostavi da odstoji 3-4 sata i nakn toga ocijedi pa maže po mrljama.
 Ili u bocu isjeckati do pola hrena i posuti najjačim čistim špiritom.Dobro začepiti i ukopati u zemlju, da odstoji zatrpano 14 dana,nakon toga se procijedi i time se maže po mrljama nekoliko puta na dan.
Nadam se da ćete probati i pokušati se liječiti ovim narodnim lijekovima koje je već neko ranije  isprobao  pomoglo mu je.

tags:bolesti jetre,liječenje bolesne jetre,jetra naduta,otećena,liječenje prirodom.

No comments:

Post a Comment