Popularni postovi

Šta je dobro za oštećenu jetru?II dio



Sikavica je odlična biljka za jetru,neki kažu i najbolja.ali samo preradom se iz nje izoluje lijek za jetru koji se zove silimarin.Zato postoje u apotekama preparati od ove biljke.Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego samo djeluje hepatoprotektivno. Stoga ju je potrebno koristiti s biljkama koje djeluju na lučenje žuči, poput lista artičoke(otopina svježeg lista), kako bi se povećala učinkovitost.

Artičoka:Klinički je dokazano da konzumiranje preparata lista artičoke snižava nivo holesterola  i triglicerida u krvi. Također, potiče izlučivanje žuči te na taj način olakšava probavu masti.




Tržište je preplavljeno ekstraktima lista artičoke upitne kvalitete, a neki se proizvodi čak reklamiraju kao pripravci na bazi cvijeta koji nemaju nikakvo terapijsko djelovanje.  
Potreban je oprez kod konzumacije preparata artičoke u slučaju da bolujete od žučnih kamenaca ili pijete ljekove za snižavanje holesterola ,pa se u tom slučaju savjetuje da pitate fitoterapeuta.

Kod korištenja povrća neke vrste  ipak je bolje izbjegavati: zeleni i crveni kupus, repu, spanać i krastavce,a od voća banane, marelice i šljive.Neke osobe tesko podnose sve što je sirovo, pa je bolje da jedu kompote, čorbe i kuhano povrće.
Savjet plus: Kuhati u kompotu cijele jabuke ,domaće proizvodnje ,neprskane,te ih što više konzumirati,a jetra više voli kuhano.





No comments:

Post a Comment