Popularni postovi

Žutica




Žutica je važan znak različitih bolesti, a izazvana je povećanim sadržajem jedne od žučnih boja u krvi. Tako su zarazna žutica, začepljenje žučnih putova kamencem ili nekom novotvorinom u žučnim putovima, razaranje crvenih krvnih tjelešaca praćeni žuticom. Koža je svijetložute do tamnosmeđe boje. Također se javlja žutilo bjeloočnica. Liječnik treba otkriti uzrok i propisati liječenje. Čajevima i drugim pripravcima to liječenje možemo samo pospješiti te ojačati organizam.

Čajevi

•    marulja: Žlicu biljke poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo po jednu šalicu čaja prije glavnih obroka.
•    maslačak: Tri žlice maslačkovih listova i izrezanih korijena namačemo jedan sat u litri vode. Zakuhamo, ostavimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo po jednu čašu čaja prije glavnih obroka.
•    pljuskavica: Priredimo čaj od listova i cvjetova, s dodatkom stolisnika i ptičjega dvornika.
•    breza (listovi), crvotočina, čestoslavica, hrast (listovi), iđirot, kičica, kopriva, lavanda, majčina dušica, mažuran, orahovi listovi, oslad, peršin, rosopas, rusomača, sporiš, turica, uspravna petoprsta, vodopija, zlatnica

Čajne mješavine

•    pelin, borovičine bobice, poljska preslica: Pelinu dodamo šest do osam borovičinih bobica i poljsku preslicu.
•    čestoslavica, neven, poljska preslica
•    kopriva, neven, švedske kapi
•    maslačak, matičnjak, mažuran: Mješavinu od jednakih dijelova tih biljaka poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo ujutro i navečer po jednu šalicu čaja.
•    vodopija (korijeni), metvica, zečji trn (korijeni), kičica (korijeni), očanica: Prstohvat mješavine biljaka prelijemo šalicom kipuće vode te ostavimo neko vrijeme pokriveno. Popijemo dva puta na dan po šalicu topla čaja.

Jela

•    potočarka: Pripraviti salatu od potočarke koja raste u lagano tekućoj vodi.
   Osobito je dobra u liječenju zarazne žutice.
•    kod žutice je važna dijetalna prehrana, ovisno o uzroku. Preporučljivo je izbjegavati kisela, masna i slana jela. Preporučljivo je također jesti svježe povrće, juhe od povrća, salate.
•    Izbjegavajte premasnu hranu, pržena jela, mahunarke i nezrelo voće, alkohol.
•    povrtnica: Crnu rotkvu (povrtnicu) naribamo i jedemo kao salatu.
•    endivija (vrsta salate), mrkva (kuhana)


Sokovi 
•    povrtnica, repa



Ovo su bili savjeti  stručnjaka,sve je prirodno i bezpopasno.


tags:žutica,čajevi za žuticu,sokovi,hrana,liječenje žutice

No comments:

Post a Comment