Popularni postovi

Hepatitis,uvod

Hepatitis je....Evo nekih inforamcija o hepatitisu ,iako je mnogima poznato o ćemu se radi.Ova se bolest opisuje jer je prisutna svugdje,i sve je više bolesnih od ove opake bolesti,a naoko ne izgleda tako.Hepatitis je ozbiljna virusna bolest.
Hepatitis je ozbiljna virusna bolest. Važno ga je spriječiti i na vrijeme otkriti ,jer proizvodi, i za sobom kao posljedicu ,ostavlja trajne invalide ,koji, čak i ako se izliječe, imaju ograničenu radnu sposobnost i limitirajuće faktore pri zapošljavanju.
Vrste hepatitisa:Tu je akutno ili hronično virusno oboljenje jetre uzrokovano virusom hepatitisa (A, B, C, D, E i G neidentifikovani). Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa koji u slučaju hroniciteta i neliječenja, u visokom postotku, dovode do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom. Bolest je još uvijek u cijelom svijetu nedovoljno istražena, pa ni putevi prenosa nisu sasvim poznati i predvidljivi.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 miliona, a hepatitisom B 350 miliona i zbog toga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem. 
Posebno što od ove bolesti godišnje umre 1,5 miliona stanovnika. Za ilustraciju, od AIDS-a boluje 40 miliona osoba.I na kraju u BiH je od hepatitisa BiC zaraženo oko 75.000 hiljada stanovnika.



Tags:akutno ili hronično virusno oboljenje jetre,hepatitis b,hepatitis c,o hepatitisu,liječenje hepatitisa,

No comments:

Post a Comment