Popularni postovi

Savjeti za obnovu jetre

Obnova jetre.Prošli put je opisana jetra ono ukratko.Sada ćemo samo malo ponoviti i idemo dalje sa savjetima i receptima: Jetra je najveći organ u našem tijelu, teži 1200-1500 mg i čini pedeseti dio ukupne tjelesne mase.
U djece je relativno veća te čini njezin osamnaesti dio. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i zaštićena rebrima.  
Gornji rub jetre projicira se u visini bradavica. Razlikujemo dva jetrena režnja: lijevi, manji, i desni, koji je šesterostruko veći. Funkcionalna je jedinica jetreni režnjić ili lobulus. 
Jetra ima centralnu ulogu u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata, masnih kiselina, vitamina i minerala, hormona, u produkciji žuči i detoksikaciji lijekova. 

Iz navedenih razloga jetru nazivaju hemijskom tvornicom našeg organizma.  
U predhodnim postovima o jetri je opisano nekoliko recepata veoma dobrih,ali receptima nikad kraja,kao i savjetima.
Slijedi nastavak:
Sok od mrkve treba piti dnevno do 15o grama. 
Čaj zeleni je dobar za jetru jer je bogat antioksidantima,a jetra se obnavlja. 
Često piti sok od peršuna kao i drugog povrća.O korištenju naći recepte na internetu. 
Kod oslabljele funkcije jetre ,nedovoljnog lučenja žuči i protiv virusnih oboljenja 15 minuta prije jela popiti po jednu kašiku ulja ćurekota ,i odmah zaliti s kašikom meda i jednom dl mlake vode.To raditi 3 puta dnevno. 
Ima i jedan savjet koji se u narodu koristi kod ciroze jetre,a to je ananas,koristi se jedna konzerva denvno,40 dana i to obnavlja jetru.

Takođe za cirozu je dobra i trava Rusa(Rosopas)ona ima sok žuto-naranđast.Tog soka dva dana uzimati 10 -15 kapi,prije jela,te jedan dan pauzirati.Ovaj recept nisam probao,ali mi je zanimljiv i probat ću,jer još ima Ruse oko kuća.Samo je potrebno se pridržavati recepta.
Ko se boji, može uzimati manje doze. Kompot od voća je obavezan svaki dan,uz to i poneka domaća jabuka skuhana u kompotu cijela,za jetru je mehlem.Toliko za sada.

tags:jetra i žuč ,lijek za jetru i žuč,recepti za jetru i žuč,virusi

No comments:

Post a Comment