Popularni postovi

Kako se izboriti protiv hepatitisa?



Prevencijom protiv hepatitisa B

Hepatitis B je najrasprostranjeniji oblik hepatitisa u svijetu koji završava potpunim ozdravljenjem ili kroničnim oblikom bolesti (u oko 10% slučajeva) s mogućim posljedičnim trajnim oštećenjem jetre tj. cirozom.
Najčešće se prenosi parenteralnim putem (krvlju - transfuzije, krvnim produktima ili nedovoljno sterilnim špricama, iglama i drugim instrumentima npr. kod tetoviranja ili prilikom ozljeđivanja) ili spolnim putem tj. spermom (nezaštićeni spolni odnos). Iako dosta rijetko, ovaj oblik hepatitisa se može prenijeti i peroralno (slinom). Moguć je i tzv. vertikalni prijenos ovog tipa infekcije, znači s majke na novorođenče.
Kao izvor zaraze ključne su osobe koje u sebi nose virus, ali nemaju simptome - asimptomatski kliconoše. Značajno je napomenuti da oko 30% osoba nema nikakvih simptoma!
Klinički simptomi su podjednaki kao i kod hepatitisa A, s tom razlikom da hepatitis B počinje postupno i češće pogađa odrasle. Dijagnoza se temelji na dokazivanju markera hepatitisa u krvi.
Liječenje je identično kao i kod hepatitisa A - mirovanje sve dok je bilirubin u mokraći pozitivan i jetra bolna na palpaciju, dijetalna prehrana s malo masti te izbacivanje alkohola i ostalih hepatotoksičnih sredstava. U liječenju virusnog hepatitisa B u kroničnoj fazi danas se koriste Interferon i Lamivudin.
Najučinkovitija mjera u borbi protiv hepatitisa B je prevencija, koja se temelji na osobnoj higijeni i higijeni okoliša te na izbjegavanju nepotrebnih parenteralnih kontakata. Ne treba zaboraviti niti zdravstveno prosvjećivanje o ovoj potencijalno opasnoj infekciji. Iako je prije nekoliko godina cijepljenje protiv hepatitisa B bilo fakultativno i rezervirano za osobe s povećanim rizikom od obolijevanja (zdravstveni radnici, policajci), danas je u mnogim zemljama Europe uvedeno obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B za svu novorođenu djecu i adolescente. Cijepljenje protiv hepatitisa B je izuzetno učinkovito. U Hrvatskoj je cjepivo protiv hepatitisa B uvedeno u obvezni kalendar cijepljenja u 6. razredu osnovne škole.

Kako se obraniti od hepatitisa B? - Najučinkovitija mjera u borbi protiv hepatitisa B svakako je prevencija!

Hepatitis C - "tihi hepatitis"

Infekcija hepatitisom C obično je asimptomatska tj. oko 80% zaraženih osoba nema simptome. Simptomi koji se najčešće javljaju slabo su izraženi - kronični umor, tupi bolovi u trbuhu, svrbež ili gubitak na tjelesnoj težini (stoga i naziv "tihi hepatitis"). Za razliku od hepatitisa B, manje je vjerojatan prijenos ove zarazne bolesti spolnim putem, ali mnogo lakše prelazi u kronični oblik.
Poslije kontakta s krvlju osobe koja je zaražena virusom hepatitisa C, u oko 60% slučajeva virus se "ugnijezdi" u jetrene stanice i u daljnjem vremenskom tijeku od oko 20-30 godina može dovesti do ciroze jetre. Ova vrsta hepatitisa je jedan od glavnih razloga za transplantaciju jetre.
Kao i u slučaju hepatitisa B, liječenje ovog oblika hepatitisa provodi se Interferonom koji može dovesti do potpunog izlječenja u oko 15-20% slučajeva. Ako se kombinira s Ribavirinom (antivirusni lijek), uspjeh u liječenju se povećava do 35-40%. U posljednje vrijeme se na tržištu pojavio tzv. Pegilirani Interferon, koji je u stvari kemijski modificirani interferon (INF), čime je omogućena njegova primjena samo jednom tjedno, za razliku od standardnog INF koji zahtijeva primjenu 3 puta tjedno. Osim toga, poboljšana je i njegova podnošljivost (manje nuspojava). Prema posljednjim rezultatima istraživanja u Italiji, za poboljšanje kvalitete života osoba inficiranih virusom hepatitisa C pokazala se korisnom primjena vitamina s antioksidativnim djelovanjem (vitamini A i E). Zbog činjenice da virus ima sposobnost transformacije, proizvodnja cjepiva pokazala se dosta teškom, tako da trenutno ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

Kako se obraniti od hepatitisa C? - Prevencija je najbolja mjera i u borbi protiv hepatitisa C!

Manje učestali, ali prisutni oblici

Hepatitis D dosta je sličan hepatitisu B, ali da bi se manifestirao neophodna je istodobna prisutnost virusa hepatitisa B.
Hepatitis E dosta je sličan hepatitisu A, ukoliko se razmatraju načini njegova širenja (voda kontaminirana inficiranim fekalijama), ali je mnogo opasniji po svom razvoju prema teškim oblicima bolesti. Osobito je opasan kod trudnica. 


tags:hepatitis,prevencija,hepatitis B,C,o hepatitisu,jetra,jetra,hepatitis,

No comments:

Post a Comment