Popularni postovi

Ciste na jetriOvako je opisana  problematika cisti na jetri u jednoj od privatnih ordinacija:
Ciste jetre su šupljine ispunjene tečnošću, obložene epitelom i najčešće fibroznom kapsulom. Mogu biti urođene (ciste parenhima jetre i ciste žučnih vodova jetre) i stečene (zapaljenske, parazitarne-izdvojene u posebnu grupu, tumorske i posttraumatske). Mogu biti pojedinačne i multiple. Po lokalizaciji mogu biti smještene u bilo koji dio jetre a, po veličini mogu biti od minimalnih vrijednosti pa sve do vrijednosti koje skoro u cjelosti zauzimaju jetru dovodeći do propadanja tkiva jetre i oštećujući ozbiljno njenu funkciju čak u toj mjeri da je neohodna transplantacija jetre.

Indikacije za operativno liječenje su:

 • propadanje tkiva jetre izazvano rastom i veličinom ciste,
 • komplikacije ciste,
 • puknuće ciste u slobodnu trbušnu šupljinu,
 • krvavljenje u cistu i
 • infekcija ciste.
Liječenje cista se radi:
 • klasičnom operacijom, koja se sastoji u otvaranju trbušnog zida u srednjoj gornjoj liniji trbuha,
 • laparoskopski
 • i
 • punkcijom ciste pod kontrolom ultrazvuka uz ubrizgavanje specifičnog sredstva u šupljinu ciste.
IZBOR METODE LIJEČENJA ODREĐUJE ABDOMINALNI HIRURG UZ OBJAŠNJENJE I DOGOVOR SA BOLESNIKOM.
Najbolji vid operativne procedure je odstranjenje ciste u cjelosti zajedno sa kapsulom i sadržajem (pericistectomia). Kad se ne može u cjelosti odstraniti cista, čini se parcijalno odstranjenje zida ciste zajedno sa sadržajem (parcijalnacistectomia).
Operacija se završava kontrolom hemostaze i drenažom trbušne šupljine obično okruglim pvc drenom, redon drenom ili Penrouse drenom.
Ipak tih cisti ima više vrsta,mislim da samo ljekar može da odredi što je najbolje,ali mora se znati i druga strana,pacijenti,evo što jedna pacijentica kaže na sve ovo:
Čovjek ne zna što bi,neki kažu da te ciste ne smetaju i ne dirati ih,opet drugi kažu ,pacijenti,da im smetaju te ciste prilikom jela pa i u drugim situacijama.Jedna pacijentica kaže da je otklonila dvije ciste nekim čajem(korijen),polila je voda nakon desetak dana koja je izašla iz nje na  debelo crijevo, koja je bila žute boje,i na magnetnoj na snimku se više nisu vidjele  one dvije ciste koje su bile veličine od 3-3,5 cm.
Opet kaže da je pomoglo i jednoj ženi da i kod nje puknu ciste na jajniku.Ko će kome vjerovati ,narod ko narod, priča, a malo ko mu vjeruje.

Kada je u pitanju operacija cisti tu nemam saznanja niti iskustva.
Ako neko od čitalaca zna nešto neka piše komentar koji će svi čitati.

tags:ciste na jetri,ciste na jajniku, odstranjenje zida ciste,ciste parenhima jetre i ciste žučnih vodova jetre

9 comments:

 1. koji je to čaj protiv cista žena koristila ?

  ReplyDelete
 2. Navodno je neki žuti korijen,ali ni ciste nisu sve vodene i iste,opet je bolje se posavjetovati sa ljekarom....

  ReplyDelete
 3. Mislim da ovaj korijen nema u apotekama to je kod travara vjrujem poznato i koristi se kod žutice i hepatitisa.

  ReplyDelete
 4. zanima me kake postoje ciste i šta znaci kad počinje bolit

  ReplyDelete
 5. Ljekar bi trebao znati kakve postoje,čak i specijalista ljekar infektolog i dr. vam neće reći ništa što bi vas zanimalo,ciste su obične i one druge koje ne treba dirati ili u nekim situacijama treba odstraniti,znam dvije osobe koje imaju bol u predjelu jetre kod jedne je alkoholna jetra a druge virus.Bol je tupa i neda spavati ili samo žulja kao, kamenčić ispod rebara kao da su cipele s kamenčićem obučene itd.Ako još neko ima iskustvo neka napiše.

  ReplyDelete
 6. i mene žulja i smeta uvečer ako nešto obilnije pojedem.Mislila sam da je to od žući.Na ultrazvuku su mi otkrivene dvije ciste od 3-3.5 cm.Rekli su da mi sigurno neće smetati ali to izgleda nije točno.Postoji li neki čaj ili biljni pripravak za te ciste?

  ReplyDelete
 7. Ja sam imao taj problem pio sam jedan čaj te sam povremeno koristio vitafon za predio jetre,ne znam od tačno ali mislim da mi je oboje pomoglo tj. da oboje djeluje veoma dobro .Imam ovog čaja još dva pakovanja ako želite mogu vam poslati,javite se na meil:omangogle@gmail.com

  ReplyDelete
 8. Meni su pre tri meseca nasli malu cistu na jetri oko 2cm na ultrazvuku. Doktor mi je rekao samo da je kontrolisem ultra zvukom svakih 6 meseci da ne raste. Inace, nisam imala nikakvih tegoba slucajno mi je pronasli kad sam isla zbog bolova u zelucu.

  ReplyDelete
 9. Za sve ciste dobro je piti čaj od bokvice aposebno sok od svježe bokvice iscijediti na mašini za mljevenje mesa ručnoj ,jedno pola šoljice dnevno je dovoljno.

  ReplyDelete