Popularni postovi

Masna jetra


Masna jetra:Vrlo često u kliničkoj praksi vidimo osobe koje imaju povišene jetrene nalaze (enzime AST, ALT, GGT) a ne konzumiraju alkohol i nemaju hepatitis niti druge bolesti jetre.Ali često bivaju «optuženi» da su alkoholičari ,jer su vrijednosti jetrenih enzima povišene .Slično je  kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola.
Znači , što je to steatoza jetre i NASH (nonalcoholic steatohepatitis)? To je stanje kod kojeg se u jetri taloži masnoća i većinom ne uzrokuje nikakve tegobe. Obično se nađu povišeni jetreni nalazi na rutinskom sistematskom pregledu.

Može se raditi jednostavno o nakupljanju masti u jetrenom tkivu (steatoza) ili pak o masnoj jetri praćenoj upalnim procesom (steatohepatitis).
U SAD-u je steatoza jetre najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima a vjerojatno je posljedica epidemije pretilosti.

Kod uporabe alkohola nekih lijekova te izloženosti toksinima jetra također može postati masna tako da je nemoguće utvrditi razliku između alkoholne i nealkoholne steatoze na osnovu enzima i nalaza ultrazvuka.

STATISTIKA:

Oko 75 % bolesnika sa masnom jetrom su žene.
U SAD masnu jetru ima oko 25-35 % opće populacije dok se steatohepatitis (NASH) nađe u 1,2-9% pacijenata koji odu na biopsiju jetre.
Masna se jetre detektira u preko 80% pretilih pacijenta a preko 50% onih koje se odluče za kirurško rješavanje pretilosti (želučani bypass) već imaju NASH.

ZASTRAŠUJUĆA ČINJENICA: još u vrijeme mojih studentskih dana smo vjerovali da je masna jetre bezopasna pojava. Sada znamo suprotno: otprilike 30 % bolesnika sa NASH-om progredira do ciroze u periodu od 10 godina.



SIMPTOMI:

Obično nema nikakvih simptoma ali mogu se javiti umor, iscrpljenost, bolovi u desnom gornjem hemiabdomenu, gubitak na težini, opća malaksalost.
Masnoće se talože u jetri kod osoba kod kojih se masnoće ne izlučuju adekvatno iz tijela nego se akumuliraju u jetri. Brojna stanja su povezana s masnom jetrom tako da je teško odrediti jedan jedini uzrok.
Ma


tags:masna jetra,alkoholna jetra,liječenje jetre,hepatitis abc,dijeta,

No comments:

Post a Comment