Popularni postovi

PREHRANA BOLESNIKA S BOLESNOM JETROM



Ishrana kod akutne upale jetre
Bolesnicima koji povraćaju daje se normalna, obično tekuća ili mehanički usitnjena dijeta, ali bez ikakvih oštrih začina i sa što manje životinjskih, a što više biljnih masti. Posebno treba paziti na podhranjene bolesnike da im se prehranom osiguraju potrebne količine svih nutritijenata, osobito esencijalnih. Pri prehrani tekućim ili kašastim dijetama valja izbjegavati jela koja izazivaju nadutost. Akutno upaljena jetra je posebno osjetljiva na alkohol, pa se on strogo zabranjuje, a ne preporučuje se ni pušenje koje posebno otežava stanje bolesnika.
Prehrana bolesnika kod hronične bolesti jetre /hepatitisi B i C/
Kod hroničnih bolesti jetre, sve dok je održana normalna funkcija, nije potrebna specijalna dijeta osim izbjegavanja alkohola uz zdravu uravnoteženu ishranu. Prilikom pojave jetrenog oštećenja lagana normalna prehrana uz izbjegavanje alkohola je obavezna.
U prehrani bolesnika s hroničnom bolesti jetre preporučuje se posno pileće, juneće, teleće, janjeće meso i riba , a trebalo bi izbjegavati konzumaciju suhog mesa, svinjetine, kobasica, tovljene guske i patke i masnih riba. Hranu treba kuhati, pirjati ili peći, izbjegavati prženje, pohovanje. Kao prilog mogu se poslužiti sve vrste tjestenina i riža, te bijeli, crni ili kukuruzni hljeb. Nisu preporučljivi pržena tjestenina i ona bogata kvascem.
Od povrća se preporučuju: krompir, špinat, zelena salata, mrkva, cvekla, blitva, korabica, cvjetača, šparoga i to kuhani, pirjani ili posluženi kao salate. Preporučuje se izbjegavanje graha, kelja, kiselog i svježeg zelja, luka, krastavice, bijeli luk i papriku.
Od masnoća prednost se daje biljnom ulju, margarinu, nemasnom vrhnju, a svakako izbjegavati maslac i drugu mast.
Prilikom pripremanja hrane dopušteni su začini: peršun, limun, kopar, bosiljak, bijeli ocat, a strogo zabranjeni biber, senf, ljuta paprika te drugi jaki začini.
Od mlijeka i mliječnih proizvoda treba odabrati svježi kravlji sir, i nemasni jogurt, a izbjegavati masne i suhe sireve.
Voće je najzdravije uzimati svježe, ali može i kuhano ili pasirano. Ono što svakako valja izbjeći su masni kolači, bogati orasima, bademima i čokoladom, a prednost dati savijačama, nabujcima i biskvitima.
Od pića se preporučuje uzimati blage čajeve / nana i kamilica/ drugi čajevi nisu dopušteni, prirodni spravljeni sokovi. Treba izbjegavati gazirane sokove, te alkohol i žestoka pića.

Prednost lagane normalne prehrane je u tome što ne izaziva neugodne simptome kao što su osjećaj punoće, boli, mučnine, nadutosti, proljeva, koji se mogu javiti nakon obroka.




tag:prehrana bolesnika s bolesnom jetrom,bolesna jetra,hepoatitis i hrana,pića 

No comments:

Post a Comment