DIJETALNA ISHRANA
Dijetalna ishrana je sastavni dio liječenja bolesnika s jetrenim oboljenjima. Ona je osobite važnosti za bolesnike koji boluju ili su bolovali od zarazne upale jetre – virusnog hepatitisa. Ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji oporavak, a nakon preboljenog hepatitisa dijetalna ishrana zaštićuje jetru i omogućuje joj potpuni oporavak i ispravnu funkciju.
Treba imati na umu, da je za jetrena oboljenja dobra i relativno obilna ishrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:
Treba imati na umu, da je za jetrena oboljenja dobra i relativno obilna ishrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:
1) Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka, pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih.
2) Suviše vruća i suviše hladna, te suviše začinjena jela su štetna.
3) Jesti treba uvijek polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
4) Bolesnici moraju izbjegavati masnoću u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da ih se smanji na najmanju moguću mjeru. Svinjska mast te loj su naročito štetni.
5) Kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela s mnogo bjelančevina.
6) Preporučuje se slatka jela.
7) Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena! Alkohol i kod zdravog čovjeka oštećuje jetru, kod oboljenja od hepatitisa on izaziva neizlječiva oboljenja.
Dozvoljena jela i pića:
Juhe: sve vrste nemasnih juha: juha od nemasnog mesa, ovčja, juhe s jajetom i sve juhe s ukuhanim tjesteninama, rižom i krumpirom.
Mesa i bjelančevinaste namirnice: teletina, janjetina, ovčetina,riba (bijela), obrano mlijeko, obrano kiselo mlijeko, jaja.
Povrće: mrkva, rajčica, šparoge, krumpir, mlade tikvice, cvjetača (karfiol), špinat, zelena salata, matovilac.
Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano. Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.
Voće: banane, naranče, grapefruit, jagoda,borovnica, grožđe, jabuka, limuni, trešnje, breskve, marelice. Sve voće treba biti zrelo i svježe.
Napitci: čaj, kakao, obrano mlijeko, bijela žitna kava, razni kompoti i voćni sokovi.
Zabranjena jela i pića:
Mesa i bjelančevinaste namirnice: teletina, janjetina, ovčetina,riba (bijela), obrano mlijeko, obrano kiselo mlijeko, jaja.
Povrće: mrkva, rajčica, šparoge, krumpir, mlade tikvice, cvjetača (karfiol), špinat, zelena salata, matovilac.
Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano. Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.
Voće: banane, naranče, grapefruit, jagoda,borovnica, grožđe, jabuka, limuni, trešnje, breskve, marelice. Sve voće treba biti zrelo i svježe.
Napitci: čaj, kakao, obrano mlijeko, bijela žitna kava, razni kompoti i voćni sokovi.
Zabranjena jela i pića:
Svinjska mast, loj, suho meso, kobasice, salama, oštri začini i umaci, pikantni sirevi, orasi, lješnjaci. Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola.
tags:jetrena oboljenja,dijetalna ishrana za jetru,bolesti jetre jetrena dijeta
No comments:
Post a Comment