Popularni postovi

Šta čisti jetru

Jetra je u stalnoj među igri s organima poput bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sistema. 

Za zdravlje jetre važna je pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uključiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, paradajza, grožđica, šljiva i osigurati potrebnu dnevnu količinu vode (jedna do dvije litre dnevno). Tradicionalan pristup "čišćenju" jetre je redovno ispijanje sokova od povrća poput mrkve i cvekle.


Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također je tjera na "prekovremeni" rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena.
Redovno konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje nivo masnoće i holesterola u krvi.


Ljekovita svojstva bijelog luka poznata su od davnina. On sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala, poput žive, a upravo je taj učinak zaslužan za indirektno povoljno djelovanje na jetru.


Jabuke i kruške bogate su pektinom, prehrambenim vlaknom topivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago snižavanje nivoa holesterola u krvi.





Protiv oboljenja jetre i žuči jesti zrele borovnice onoliko koliko se može pojesti svakog dana u toku njihove sezone. Poslije sezone jesti prerađevine od plodova - sok, žele, marmelada.


Korisno je u prehranu uvrstiti i druge namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki, te kelja pupčara.



Uz sve nabrojano ne zaboravimo grah i grašak, te radić i raštiku koji su puni hlorofila koji djeluje kao "čistač" krvi i jetre.

Vašoj jetri ne prija:

1. masna i pržena hrana, hrana poput prženih krompirića, krofni, čipsa
2. neumjereno konzumiranje kafe
3. neumjereno konzumiranje alkohola
4. pušenje
5. otrovi, tragovi pesticida u hrani
6. oralni kontraceptivi
7. lijekovi


Liječenje biljem:
Najpoznatija ljekovita biljka za liječenje jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum),može se nabaviti u svim  apotekama.Iako su neki ljekari protiv bilo kakvih tableta,ovo sam i sam trošio ,a znam i druge koji su konzumirali Sylimarin  teblete,meni nisu smetale,a  čovjeku kojeg poznajem su smanjile broj virusa hepatitisa B u krvi.Ili je to od slučaja do slučaja.


tags:jetra i čiščenje jetre,šta se smije jesti,šta nije dobro za jetru,najbolji lijek za jetru,

No comments:

Post a Comment